söndag 29 mars 2009

Miljöhataren svarar!

Expressen har kontaktat 3 sk miljöexperter att säga 5 saker var som man kan bidra till att få en bättre miljö. Jag svarar gärna på alla frågor: Vissa frågor är detsamma men jag har svarat på de flesta iaf...

– Mejla, skriv eller ring till den som du röstade på i senaste valet. Ställ frågor, visa att du bryr dig. Gå med i en miljöorganisation, engagera dig politiskt.

"Nej! Jag har varken tid eller lust att genomföra nåt som inte leder till nånting ändå..."

-Ta tåget i stället för bilen, köp en mindre bil om du måste ha en, ät vegetariskt, byt lampor, släck lamporna hemma.

"Tåget går tyvärr inte från Öland till Kalmar. Du får gärna bekosta en mindre bil om du vill men barnvagn måste få plats. Nej, jag tänker inte käka äpplen dagen i ända. Jag släcker lamporna när det inte behövs."

– Kött bidrar till ändtarmscancer och kemikalier kan försvaga männens fertilitet. Det som är bra för hälsan är ofta bra för miljön.

Om kött bidrar till ändtarmscancer borde jag ha en cysta stor som ett vitkålshuvud i röva och det har jag inte vad jag har känt. Och kemikalier borde jag har fått i mig en hel del genom åren och nån minskad feriliitet har jag då inte märkt av...

– Köp andelar i ett vindkraftverk. Skaffa solceller till din balkong. Sätt upp en vindsnurra på tomten. Det finns nya tekniska lösningar - utnyttja dem.

Herregud! Vilken värld lever ni i? Om ni tror att de stålar man får över efter världens högsta skatter är betalda skall gå till att sätta upp en vindsnurra i trädgården så kan ni drömma vidare...

-"Köp utsläppsrätter– Om du köper genom Naturskyddsföreningen stödjer du arbetet med att minska växthuseffekten"

Utsläppsrätter ja!? Har ni nångång funderat över vart alla stålar som företag måste pröjsa för utsläpp tar vägen? Inte till nån som vill ta vara på miljön iaf...

– Fundera över om du kan lägga upp ditt liv på ett annat sätt som gör att du inte behöver flyga.

"Flyger inte speciellt ofta. Flyger ibland omkring på moln av lycka men det kanske är miljöfarligt?"

Undvik korta bilresor– Bilåkningen är en stor post i framför allt männens energianvändning. Dra ner på bilåkandet - försök framför allt att välja bort de korta bilresorna. Korta resor går ju ofta att ersätta med cykel, promenader eller kollektivtrafik.

"Beror på vart man bor ditt stjärnskott. Förresten är det förbjudet att cykla över bron. Och kollektivtrafiken skulle behövas bli betydligt bättre än den är idag för att det skulle passa alla människor..."

Se över elförbrukningen – Dra ner värmen ett par grader, det gör stor skillnad.

"Stor skillnad? På din elräkning ja! Elen finns ju där lik förbannat. Men vi har (pga en fruga som gillar kallt i huset) dragit ner ett par grader så här är jag med på banan!"

Utnyttja tekniken– Nya tekniska lösningar finns det gott om. Att stödja och hjälpa till att föra ut nya, tekniska lösningar kan göra skillnad.

"Jepp,tekniken finns och det kostar skjortan. Pröjsa mig och jag går gärna omkring med solceller i kalsongerna om det skulle vara till nån hjälp..."

Påverka på jobbet– Vilket klimatansvar kan du ta i ditt jobb? Om du till exempel är i finansbranschen: tänk efter hur du placerar företagets pengar.

"Om du inte är högsta hönset i nåt stort företag så kan du strunta i detta värdelösa tips..."

Tänk eko på arbetsplatsen– Video- eller telekonferenser, distansarbete, och nya tekniska metoder kan avsevärt minska din arbetsplats utsläpp. Undvik att ta bil till jobbet. Om det inte går – köp en miljöbil.

"Köp en miljöbil!?" Bara sådär...220 000 spänn bara växer på det ekologiska äppelträdet i trädgården?"

Påverka politiker– Var tydlig mot politikerna, visa vad du vill. Demonstrera, rösta i EU-valet, hör av dig till politiker – låt dem veta vad du vill att de ska göra för klimatet.

"Jag skall vara så ärlig jag kan och börja inte gråta nu. Men sanningen är den att politiker skiter väl för fan in nåt mail, om jag går i nån tattig demonstration eller om jag låter dem veta vad jag tycker! Så är det! De skiter väl i vad just du tycker! Även om folk tror att i en demokrati så kan alla på påverka så finns det ingen chans att säga (och få igenom) vad just du tycker. Inse det direkt istället för att försöka...

Skapa opinion– Prata med din omgivning; barnen, föräldrarna, grannarna, vännerna, kollegorna... Det finns ingen som dina vänner lyssnar så mycket på som dig. Ett samtal med dig påverkar på ett helt annat sätt än en tv-debatt.

"Låter ju jättebra när jag skall förklara klimatbluffen som pågår..."

Till sist vill jag bara säga att om hela Sveriges befolkning imorgon satte sig i varsin grotta, endast iklädda björnskinn och käkade isbergssallad dagarna i ända så skulle inte detta påverka jordens klimat ett dugg. Det är sanningen. Vi kan tyvärr inte rädda världen hur mycket än medier och politiker vill att vi skall tro det.
"-Men vi kan ju dra vårt lilla strå till stacken?"
Nej, inte ens det kan vi göra...Men nån extra miljöskatt till kanske vi kan lura på befolkningen ändå eller?

Inga kommentarer: